Roma Szabadegyetem

Roma Szabadegyetem
Részeltekért klikkelj a képre!

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért
Klikkelj a logora!

2009. február 12., csütörtök

Indiai roma textilek

Indiában kb. 30 millió roma él, ez nagyjából kétszer annyi, mint a világ összes többi részén élő romák számának kétszerese. Csoportjaikat ott leggyakrabban bandzsárának hívják és India lakosságának kb. 3%-át teszik ki. Ott is sok mindennel foglalkoznak, egyik jellegzetes iparáguk a textilművesség. Régebben ezek elsősorban saját használatra készültek, de jóideje már a turisták által kedvelt és vásárolt cikknek számítanak. Sőt, India még exportálja is ezeket, Magyarországon is könnyen hozzájuk lehet jutni indiai vagy keleti butikokban. (Persze a kínai butikokat leszámítva.) Akinek esetleg az alábbiakhoz hasonló terítője, tarisznyája, párnahuzata van, ezt az indiai roma asszonyoknak köszönheti!
Ezen a legfelső képen a centi mutatja, hogy milyen aprólékos munkákról van szó. Az alatta lévő egy hímzett ing részlete. Az aprólékos hímzés mellett jól látható az indiai roma textil másik jellegzetessége, a tükörszerű apró, kerek fémdíszek alkalmazása.
Az alsó képen a hímzett textilre kauri-csigát tettek díszítésnek, ami nem csak az indiai bandzsáráknál, de a balkáni romáknál is gyakori díszítőelem. Ez az alábbi már egy régi, muzeális darab, ezért kissé fakóbbak a színei.

Mert természetesen a bandzsára textilekre is az élénk színek használata a jellemző. Indiában mindenkire jellemzőek az élénk színek, de a bandzsárák még a környezetüknél is egy fokkal tarkábbak, élénkebbek, színesebbek - akárcsak a romák Európában és a világ többi részén.

Ez a legutolsó színes terítő-féle szép példája a tipikus bandzsára textílnek. A kauri-csiga és a fémtükrök mellett még gyöngyház gombok is vannak rajta!

Romanesthan online

Click to zoom in on my visitor map!
Create your free world visitor maps

Társadalmi Célú, Nem Fizetett Hirdetés