Roma Szabadegyetem

Roma Szabadegyetem
Részeltekért klikkelj a képre!

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért
Klikkelj a logora!

2009. március 5., csütörtök

Ünnep: Bibija

Bibija, más néven Bibijaka vagy Bibijača, a szerbiai és bulgáriai romák körében népszerű ünnep. Ideje márciusban, a pravoszláv nagyböjt első péntekén van. Az ünnepet valamikor az 1860-as években ülték meg először.

A legendás Bibija létező személy volt, egy idősebb cigányasszony, aki a kolera-járvány idején gyógyfüvekkel és megszentelt gyümölccsel gyógyította meg a cigánygyerekeket. Ezért a szerbiai cigányoknál a nők és a gyerekek védőszentjének számít. Több balkáni roma női szervezet is viseli a nevét.

Bibija tiszteletére gyümölcsfát szokás ültetni, amit Bibija ünnepére színes szalagokkal, virágokkal és égő gyertyákkal feldíszítenek. Ehhez hasonló népszokás ismeretlen az európai népeknél, de annál gyakoribb Indiában. A "szent fa" gyümölcsét gyógyahtásúnak tartják.

Bibija ünnepén összegyűlnek a romák és közösen étkeznek, először is a gyerekeket ültetik a közös asztalhoz. Böjti időszak lévén az aztalra böjtös ételek kerülnek, de sokféle, és nagy mennyiségben; elsősorban sülthal, krumplisaláta, babsaláta és babfőzelék, valamint tekintettel a gyerekekre, rengeteg sütemény. Hogyhogy-hogysem, a böjt ellenére azért a töltött káposzta is az asztalra kerül...

Természetesen előkerül a zenekar is, amely ezen a napon elsősorban a nők kedvére húzza a talpalávalót. "An, Bibijako, sastipe!" - "Hozz egészséget, Bibija!" - köszöntik egymást ezen a napon a roma gyerekek. Az alábbi videó egy ilyen ünnepségről számol be. A tudósítás szerb nyelvű, de a képek és a zene is magukért beszélnek.

Romanesthan online

Click to zoom in on my visitor map!
Create your free world visitor maps

Társadalmi Célú, Nem Fizetett Hirdetés