Roma Szabadegyetem

Roma Szabadegyetem
Részeltekért klikkelj a képre!

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért

Mozgalom a Gandhi Gimnáziumért
Klikkelj a logora!

2009. március 22., vasárnap

Indiai roma receptek

Az indiai roma konyha népszerűségéről már volt szó. (Klikk ide.) A bandzsára konyha a többi indiai konyhához hasonlóan rendkívül fűszeres. A bandzsárák többsége hindu vallású, de ők nem vegetáriánusok. A hinduk által "szent" állatnak tartott szarvasmarha húsát nem fogyasztják, mint ahogy általában a muszlimok számára tiltott sertést sem. A csirkének és a báránynak viszont rendkívül sok, ízletes elkészítési módját ismerik. A húsokat általában sütik, vagy sűrű, fűszeres szaftban párolják, a főzés viszonylag ritka. Íme néhány recept:

Zöldséges sült csirke: A csirkehúst (mellet és combot) kicsontozzák és feldarabolják. Agyagedényben zöldségekkel együtt (paradicsom, paprika, karfiol, brokkoli, hagyma stb.) grillezni kezdik. Ha a zöldségek megsültek, kiveszik őket, és a húst boros-tejszínes mártással tovább párolják. Sózzák és őrölt indiai fűszerekkel ízesítik (chili, bors, kurkuma, koriander, kardamom, kömény stb.) Saját szaftjával és a sült zöldségekkel tálalják. (Felső kép.)

Kebab: Indiai fűszerekből ízlés szerinti keveréket készítenek, ezt kevés olajon apróra vágott hagymával megpirítják. Ha kicsit kihűl, hozzákeverik a darált bárány- vagy csirkehúshoz. Apró kolbászokat formáznak belőle, és előmelegített sütőben - zsiradék nélkül - kisütik, gyakorlatilag grillezik. Mielőtt elkészül, kevés olajjal meglocsolják.

Vajas csirke: Olvasztott vajon megpárolják az indiai fűszereket, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Beleteszik a kicsontozott csirkehúst, és együtt párolják. Szükség esetén még tesznek hozzá vajat. A vége előtt főzőtejszínnel felöntik és még egyszer átforralják. A fűszerezést a főzés teljes ideje alatt ízlés szerint ki lehet egészíteni. (Középső kép.)

Gosht: A bárányhúst apróra vágják és sós vízben majdnem készre főzik. Olajon megpirítják az indiai fűszereket, majd a hagymát és fokhagymát. Beleteszik a bárányhúst, utánfűszerezik és készre párolják. A vége előtt tehéntúrót kevernek hozzá, körülbelül feleannyit, mint a hús mennyisége.

Ez a legalsó kép egy elegáns New York-i bandzsára étteremben készült, a falon jellegzetes bandzsára textil-munka látható, amiről bővebben itt olvashattok.

Romanesthan online

Click to zoom in on my visitor map!
Create your free world visitor maps

Társadalmi Célú, Nem Fizetett Hirdetés